Særligt i julen kan børn nemt blive overstimulerede af alle de ting der sker omkring dem. Der venter b.la. pakkeoverraskelser, som kan give sommerfugle i maven i flere dage. Advent skal fejres, julekalendere skal åbnes og familien samles om traditionerne. Der er måske også julestress i hjemmet, hvor forældrene skal nå en masse op til ferie og den helt store juleaften.
Der sker altså en masse nyt, som kan være med til at vende op og ned på hverdagen for vores børn, og som kan mindske lysten til at spise.
Spørgsmålet er hvad kan vi gøre for at bevare hyggen og fremme spisningen omkring bordet, når børnene allerede er fyldt op med indtryk.
Her er 3 gode måder som du kan tage med til bords.
Struktur og rytmer
Forskning viser, at de fleste børn trives bedst med struktur og rytmer, så i denne tid er det ekstra vigtigt at bevare nogle af de vante hverdagsrytmer de steder, hvor det kan lade sig gøre i juledagene.
Barnet bestemmer selv over sin tallerken
Du kan også bidrage til hyggen omkring bordet, hvis du som voksen ikke blander dig i, hvor meget og hvad barnet spiser. Barnet skal have lov til at bestemme selv, for at de får ro til at spise. Vi må stole på, at det er børnenes opgave og at de selv kan tage hånd om det.
I den nye bog ”Madro” af Morten Elsøe og Anne Gaardmand er deres mission at give magten over egen tallerken tilbage til børnene. De sætter fokus på at skåne børn for den mentale madstress, som forældre ubevidst kan komme til at medvirke til. Konflikter skal erstattes af kærlighed ved spisebordet, og derfor er det så vigtigt, at vi forældre ikke overtager barnets tallerken.
Når selskabet og stemningen er god, er maden det ofte også
Julemaden er et godt eksempel på, hvordan den mad, vi holder af, er stærkt knyttet til den situation, vi spiser den i. Til jul er vi sammen med folk, som vi holder af, og den positive stemning i juletiden overføres til vores vurdering af den mad, vi spiser. Forfatter og gastronom, Camilla Plum beskriver det således:
”Maden er fuld af historier om krydderier og korsfarere, romerske soldater, munke og klostre, kaptajn Cook og brødfrugterne, om sukker og slavehandel, og de nære historier om kornets vej fra marken til duftende morgenboller. Historier er et krydderi som efter min erfaring helt bogstaveligt skærper appetitten på mad”.
For at bevare hyggen omkring måltidet og give børnene lyst til at spise, er det vigtigt at de voksne om bordet bidrager til en positiv stemning og får de gode historier bragt på banen.
Vi vil altid gerne høre om din erfaring med måltidet, så kontakt os gerne, hvis du har en god historie at dele med os.
Kilder:
Ellyn Satter, Secrets of Feeding a Healthy Family, 2011
Morten Elsøe og Anne Gaardmand, Madro, 2020