Vi brænder for den gode børnemad

Vi hjælper børn med at spise mere grønt

Vores helt store virke er at hjælpe børn med at spise mere grønt gennem vores frokostordning, så de får grundlagt gode madvaner tidligt i livet. Derfor er en stor del af vores frokosttallerkenen grøn, så det bliver helt normalt for børnene, at tallerkenen både smager og ser sådan ud.
Vi gør klassiske retter grønne, fylder deller og lasagne med grønt – og helt uden at gemme det af vejen.
Vi mener nemlig ikke, at det grønne skal skjules i maden og listes ind hos børnene. Så er det nemlig svært at få det grønne gjort til en vane som varer ved. Det er heller ikke meget at tale om, hvis det grønne er hakket helt i småstykker. Det grønne må gerne fylde på tallerkenen, så det samtidig også er med til at give frokosten sit helt eget sæsonpræg og farver. Frokosten skal også indbyde til nysgerrige spørgsmål, når frokosten kommer på bordet – og det mener vi bedst den kan, når den ser spændende og indbydende ud. Børn elsker nemlig grønt. Det har vi testet på tusindvis af børn.

Hvorfor?

Grønt er ikke kun godt for øjnene, det kan også mærkes både i og på kroppen.
I dag er overvægt et stigende problem, hvor statistikken måler, at 10-12% af danske børn i før-skolealderen er overvægtige eller direkte fede:

Nu er overvægt hos børn et af de mest udbredte problemer i sundhedsvæsenet i “udviklede” lande, men også i den tredje verden er det et stigende problem” (kilde www.sundhed.dk).

Overvægtsproblematikken skyldes b.la. ændrede madvaner, hvor vi førhen spiste mere sund mad i form af frugt, grøntsager og grove kornprodukter. I dag får vi meget mere indenbords, som indeholder de såkaldte tomme kalorier.
I Foodsource vil vi gerne bidrage til, at vi træder et skridt tilbage til de gode gamle madvaner, hvor vi helt naturligt havde en mere grøn og næringsrig kost. Vi ved godt, at der er en hel masse andet som også spiller ind på udviklingen af et stigende antal overvægtige børn, men med en grønnere frokost, kan vi sammen med jer være med til at gøre en positiv forskel i udviklingen.

Hvad viser forskningen?

Maden der bliver spist i hjemmet, kan godt gå hurtigt i hverdagen og blive nemme løsninger i form af fastfood. Derfor er det også endnu vigtigere, at maden er af høj kvalitet i daginstitutionerne, så der altid er denne gode base af mad for børnene i deres hverdag.

Det er nærliggende at forestille sig, at det særligt er blandt de travle børnefamilier, som er pressede med to udearbejdende forældre osv., at det største skred i forhold til den helt hjemmelavede mad har fundet
sted” (Madkultur18)
.

For os indeholder en høj kvalitet i måltidet følgende prioriteter:

Mad lavet fra bunden – så ved vi, hvad den er lavet af, og vi behøver ikke unødige tilsætningsstoffer.

En grøn tallerken – frugt og grønt skal fylde vores tallerkener, da de er en del af et sundt og nærende måltid.

Ernæringsberegnede måltider – så børnene får en god og varieret frokost, og samtidig får dækket deres næringsbehov.

Måltider der styrker børnenes madmod – så vi hjælper med at udfordre børnenes smagssanser, men vi går aldrig ud i den røde zone. Et skridt ad gangen.

Kødet fylder aftensmåltidet i hjemmet

I Madkulturens undersøgelse af danskernes madvaner fra 2018 står det klart, at kødet stadig fylder størstedelen af aftensmåltidet i hjemmene.

“Kød spiller fortsat en helt central rolle i danskernes aftensmad. (…) danskernes aftensmåltider bliver mindre komplekse og indeholder færre forskellige ingredienser.” (Kilde: Madindeks 2015 og Madkultur18)

Det er langt fra hver dag, at kød er på den daglige menu hos os. Det var vi valgt, fordi det tager plads fra det grønne, og samtidig har vi omtanke for vores planet, hvor vi gerne vil være med til at mindske CO2-udledningen. Når vi sammensætter en ret, så er det altid med udgangspunkt i det grønne, frem for kødet, som hos mange normalvis sætter dagsordenen for resten af måltidet. Det er samtidig også med til, at vi kan bryste os af at have Det Økologiske Spisemærke i guld, som sikrer en økologiprocent på mellem 90-100 %. Det kan du læse mere om her

Vi lægger byggestenene for dit barns sundhed

Samtidig viser Madkulturens undersøgelse fra 2018 også, at andelen af aftensmåltider, hvor grøntsager indgår er faldet markant. Når det overordnede billede ser sådan ud for danskerne, så er det endnu vigtigere at alle børn får grønt, når de spiser sammen i daginstitutionerne. Det er altså her vi må sætte ind, hvis vi skal have det grønne tilbage, som en fast det af vores spisevaner. Jo tidligere vi sætter ind – jo bedre.

Ernæringsrigtig mad til børn

Vi styrer også mængderne af maden pr. barn, da alle vores menuer er ernæringsberegnede. Børnene får dermed lige præcis, hvad de skal have, med uden at de udsættes for en overflod af mad, som også kan medvirke til, at man automatisk lettere kommer til at overspise (kilde). Det lærer også at få en fornemmelse af, hvordan et måltid er skruet sammen, hvordan det ser ud. De kan nemlig ikke bare spise sig mætte i frikadeller, men må prøve at smage på alle delene af måltidet. Vi anbefaler også, at I vælger vores eftermiddagsmad til, så børnene har god energi til hele dagen. Et tilbud om mindre måltider mellem hovedmåltidet er nemlig med til at understøtte ovenstående påstand.

Vi håber, at det gav stof til eftertanke og et indblik i, hvorfor netop vi brænder for den gode børnemad. Vi er helt sikre på, at en grøn frokost er en god investering i fremtidens børn.

Brug af cookies