Ernæring i børnemaden

En lang dag i børnehaven fuld af indtryk og udfordringer kræver masser af energi. Vi tilbyder børnene en sund, varieret og ernæringsmæssig korrekt sammensat mad. Maden skal indeholde en passende mængde energi, samt protein, fedt, kulhydrat, vitaminer og mineraler i mængder, der passer til aldersgruppen. Skemaet viser hvor meget energi et barn ca. skal have pr. måltid.

Måltider:

Vuggestuebørn (1-3 år)

Børnehavebørn (3-6 år)

Morgenmad (20-25 %)

700-800 KJ

900-1100 KJ

Frokost (25-30 %)

1200-1400 KJ

1500-1700 KJ

Eftermiddagsmåltid ( 20-25 %)

700-900 KJ

1000-1200 KJ

Drikkemælk (ca. 150 ml.)

300 KJ

250 KJ

I alt (ca. 70 %)

2900-3400 KJ

3700-4200 KJ

Vuggestuebørn kan spise de samme retter som børnehavebørn, men tilbydes letmælk frem for minimælk, fordi det er vigtigt at børn frem til 3 års alderen får lidt mere energi ved hvert måltid. Derudover får vuggestuebørn:

  • Ingen hele nødder, peanuts, eller store kerner generelt
  • Ingen grove grøntsnacks, som ikke har været dampet

Energifordelingen fordelt over dagens måltider, hhv. kulhydrat, protein og fedt:

·         Kulhydrat 50-60 E %

Kulhydrat er kroppens vigtigste energikilde, og omkring halvdelen af energien i maden må gerne komme fra kulhydrater. Der er også en særlig slags kulhydrater, som hedder fibre. Fibre mætter meget og er vigtige for at holde maven i gang. Grøntsager, frugt, brød, rugbrød, gryn, pasta og ris har et højt indhold af kulhydrat.

·         Protein 15-20 E %

Proteiner er kroppens byggesten. De bruges til at opretholde en masse processer i kroppen. Proteiner får man især fra kød, fisk, fjerkræ, mælkeprodukter, ost, æg. Man kan også få protein ved at spise ærter, linser, bønner og nødder – det er godt at vide, hvis man er vegetar og ikke spiser kød.

·         Fedt 25-30 E % (mættet fedt max 10E%)

Kroppen kan ikke undvære fedt. Bare man ikke spiser for meget af det. Fedt bruges i opbygningen af kroppens væv og bærer nogle af vitaminerne. Olie, fede fisk, ost, kød, smør har et højt indhold af fedtstoffer.

Samlet energiberegning for efterårsmenuen: Klik Her

Energiberegning for model 3A frokost i efterårsmenuen: Klik her

Energiberegning for model 3C frokost i efterårsmenuen: Klik her

Energiberegning for eftermiddagsmåltidet for model 3A i efterårsmenuen: Klik her

Energiberegning for Eftermiddagsmåltidet model 3C i efterårsmenuen: Klik her

Vidste du?

Vi ernæringsberegner vores menuer med udgangspunkt i de nordiske næringsstofanbefalinger, der bl.a. indeholder anbefalinger for energi og energifordeling samt gør brug af Fødevarestyrelsens rapport:
”Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner ”. 

Vi bruger stort set ingen sukker i vores produktion, der findes ganske få retter i menuen, hvor der er anvendt lidt sukker til at søde med, eks. rabarberkompot og dadelbrød.

Pravda A/S Udskriv Forside Copyright Sitemap Søg Copyright Tingstrøm